Geluk halen wij uit gebeurtenissen en activiteiten die wij als positief en fijn ervaren. Hierdoor maken wij gelukshormonen aan die een belangrijke rol spelen bij het reguleren van onze emoties en stemming. De belangrijkste gelukshormonen zijn serotonine, dopamine, oxytocine en endorfine. Het voedsel dat wij eten speelt echter ook een belangrijke rol bij hoe wij ons voelen. De volgende voedingsproducten kunnen je helpen om gelukkiger te voelen:
- Donkere chocolade bevat stoffen zoals flavonoïden, theobromine en fenylethylamine die een positief effect op onze stemming kunnen hebben.
- Bananen bevatten vitamine B6, dat nodig is voor het aanmaken van serotonine.
- Kokosnoten bevatten onder andere MCT-oliën en L-theanine, wat kan helpen bij ontspanning.
- Koffie drinken is voor de meeste mensen een moment van rust en ontspanning.
- Avocado bevat gezonde vetten die belangrijk zijn voor gezonde hersenen en is tevens een bron van vitamine B6.
- Bessen bevatten veel flavonoïden, een sterke antioxidant die kan helpen bij het verminderen van depressie.
- Gefermenteerde voedingsproducten zoals bijvoorbeeld temphe, kefir en kemchi helpen om je darmflora gezond te houden, wat de kans op een depressie verkleint.
- Paddenstoelen bevatten diverse stoffen zoals vitamine D, tryptofaan, beta-glucanen en ergothioneïne die een positief effect hebben op de regulatie van onze hersenstemming.
Sommige mensen proberen geluk te halen uit troostvoedsel zoals snoep, chips en vet eten. Omdat troostvoedsel vaak suikers en vetten bevat, kun je hier soms een tijdelijke boost van je stemming ervaren. Het zal echter geen blijvend effect hebben omdat er geen gezonde stoffen in zitten. Te veel troostvoedsel kan leiden tot overgewicht en een hoge bloeddruk en is dus slecht voor je gezondheid.