Rode bietjes zitten bomvol met vitaminen, mineralen en andere gezonde stoffen. Er zijn twee voedingstoffen waarmee bietjes zich onderscheiden van andere groenten:
- Nitraat: Rode bieten bevatten een significant hoger gehalte aan nitraat dan de meeste andere groenten. Nitraat kan in het lichaam worden omgezet in stikstofmonoxide, een gas dat de bloedvaten verwijdt en de bloedtoevoer verbetert. Dit kan leiden tot een lagere bloeddruk, betere sportprestaties en een verminderd risico op hart- en vaatziekten.
- Betalaïnen: Hebben sterke antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen, die cellen kunnen beschermen tegen schade en het risico op chronische ziekten kunnen verminderen.
Daarnaast bevatten rode bietjes nog tal van andere gezonde voedingsstoffen, zoals:
- Vitamine B11 (foliumzuur): nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel.
- Vitamine C: Een krachtige antioxidant die het immuunsysteem versterkt en cellen beschermt tegen schade.
- Kalium: Helpt de bloeddruk te regelen en is belangrijk voor de spier- en zenuwfunctie.
- Magnesium: Belangrijk voor de energieproductie, spierfunctie en zenuwsignaaltransmissie.
- Fosfor: Belangrijk voor de bot- en tandgezondheid, evenals voor de energieproductie.
- IJzer: Belangrijk voor het transport van zuurstof in het lichaam.
- Bètacaroteen: Wordt in het lichaam omgezet in vitamine A, die belangrijk is voor het gezichtsvermogen, het immuunsysteem en de celgroei.
De combinatie van al deze voedingsstoffen maakt rode bietjes tot een superfood. Voor mensen die niet van rode bietjes houden, kan bietensap een goed alternatief zijn. Bietensap bevat echter minder voedingsstoffen dan hele bietjes en heeft een hoger suikergehalte. Tevens zijn er bietensupplementen in capsulevorm te koop. Bietensupplementen zijn natuurlijk niet zo gezond als echte bietjes, maar als ze van een gerenommeerd merk zijn, kunnen ze een goede aanvulling zijn op een gezonde levensstijl.
Rode bietjes zijn bijzonder goed om je mitochondria gezond te houden.