· 

Is een BMI nog wel relevant en wat is een betere gezondheidsindicatie?

Een BMI-waarde houdt onvoldoende rekening met spier- en vetmassa. Zo kan een bodybuilder een BMI-waarde hebben die volgens de BMI-richtlijn zeer ongezond is. Daarnaast kan iemand met te veel buikvet een voldoende scoren volgens de BMI-index, maar toch een verhoogd gezondheidsrisico lopen. Te veel buikvet wordt namelijk gekoppeld aan een verhoogd risico op verschillende gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en bepaalde soorten kanker. Door je buikomvang te meten, krijg je een indicatie over de hoeveelheid buikvet. Deze meting kun je eenvoudig zelf doen. De richtlijnen voor een gezonde buikomvang zijn:

 

Voor mannen:

- Buikomvang minder of gelijk aan 94 cm: u heeft een normale buikomvang.

- Buikomvang tussen de 94 en 102 cm: u heeft een vergrote buikomvang.

- Buikomvang groter of gelijk aan 102 cm: u heeft een ernstig vergrote buikomvang.

Voor vrouwen:

- Buikomvang minder of gelijk aan 80 cm: u heeft een normale buikomvang.

- Buikomvang tussen de 80 en 88 cm: u heeft een vergrote buikomvang.

- Buikomvang groter of gelijk aan 88 cm: u heeft een ernstig vergrote buikomvang.

 

ABSI is een methode die naast gewicht en lengte ook rekening houdt met de buikomvang. Deze methode is nog niet zo bekend als de BMI, maar geeft wel een betere indicatie van je gezondheid. De formule is ingewikkeld, maar online zijn er rekentools die het voor jou berekenen, bijvoorbeeld: https://www.absicalculator.eu/ of https://www.omnicalculator.com/health/a-body-shape-index.

 

 

Uiteraard dien je je niet blind te staren op een getal, iedereen is namelijk uniek. Waar het uiteindelijk om draait, is een gezonde levensstijl.