Blog over gezondheid · 05. februari 2025
Jodium is een essentieel mineraal dat een cruciale rol speelt in de werking van de schildklier. De schildklier is een orgaan dat zich aan de voorkant van de hals bevindt, onder het strottenhoofd. De schildklier produceert hormonen die een belangrijke rol spelen bij de stofwisseling, groei en ontwikkeling van het lichaam. Een tekort aan jodium kan leiden tot schildklierproblemen zoals een vergrote schildklier (struma) en traag werkende schildklier (hypothyreoïdie). Dit kan o.a. vermoeidheid,...
Tonijn bevat veel eiwitten maar ook vitamines (A, B12 en D) en mineralen (o.a. jodium en ijzer). Bovendien bevat tonijn gezonde omega-3 vetzuren. Een mogelijk nadeel van tonijn is dat het sporen van kwik kan bevatten, zoals dat in bijna elke vissoort voorkomt als gevolg van milieuvervuiling. Gelukkig worden in de Europese Unie strikte limieten vastgesteld, waardoor de hoeveelheid kwik binnen veilige grenzen blijft. Voor gezonde volwassenen vormt dit doorgaans geen probleem. Voor kwetsbare...
Wanneer je een voedsel noodrantsoen voor een onverwachte noodsituatie moet samenstellen met slechts 3 voedingsmiddelen en een beperkt budget, dan zijn onderstaande voedingsmiddelen een goede keuze: Rijst. Lang houdbaar, goedkoop, gemakkelijk te bereiden en heeft een hoge energiewaarde. Bonen of linzen (gedroogd). Rijk aan eiwitten en vezels, lang houdbaar en goedkoop. Tonijn in blik. Bevat omega 3 vetzuren die niet aanwezig zijn in rijst en bonen. Daarnaast is het lang houdbaar en betaalbaar....
Mensen zijn sociale dieren en vanuit een evolutionair perspectief zijn sterke sociale banden een van de belangrijkste factoren geweest die hebben bijgedragen aan het overleven en voortplanten van de mens. Door samen te werken konden onze voorouders efficiënter voedsel verzamelen, jagen en bescherming bieden tegen roofdieren. Ook in ons huidig bestaan zijn relaties van cruciaal belang. Ze vormen de basis van onze sociale verbondenheid en bieden een gevoel van geborgenheid, liefde en steun....
De ABCDE-methode is ontwikkeld vanuit de positieve psychologie en is een hulpmiddel om negatieve gedachten te herkennen en om te buigen naar neutrale of positieve gedachten. Door deze methode regelmatig toe te passen, kun je je optimisme vergroten. A staat voor Adversity (tegenslag): de moeilijke situatie of gebeurtenis die negatieve gevoelens oproept. B staat voor Beliefs (overtuigingen): de gedachten en overtuigingen die je hebt over de situatie. C staat voor Consequences (gevolgen): de...
Voedselvergiftiging, of voedselinfectie, is een vervelende aandoening die maag en darmklachten veroorzaakt zoals buikkrampen, misselijkheid, overgeven en diarree. De oorzaak is meestal voedsel dat besmet is door bacteriën, maar virussen of parasieten kunnen ook een ziektebron zijn. De eerste symptomen treden gemiddeld op binnen 8 tot 24 uur. Afhankelijk van de soort bacterie, virus of parasiet kan dit variëren tot enkel uren of dagen na het consumeren van besmet voedsel. Ziekteverwekkende...
Blog over gezondheid · 25. december 2024
Door de glycemische last (GL) van een voedingsproduct te bepalen krijg je inzicht in wat de invloed van een bepaald voedingsmiddel op je bloedsuikerspiegel heeft. De GL wordt berekend door de formule: GI x hoeveelheid gram koolhydraten in een portie/100. De GI staat voor glycemische index . De GI is een getal dat aangeeft hoe snel de bloedglucosespiegel stijgt als iemand een product met koolhydraten heeft gegeven. Voeding met een GI van 70 of hoger wordt als hoog beschouwd en minder dan 55 als...
Blog over gezondheid · 18. december 2024
Aardappelpuree wordt gemaakt door aardappelen te drogen en te vermalen. Hierdoor kunnen sommige voedingsstoffen, zoals vitaminen, vezels en mineralen, verloren gaan. Tevens worden er extra ingrediënten toegevoegd zoals magere melkpoeder, zout, emulgator (mono- en diglyceriden van vetzuren [E471]), stabilisator (difosfaat [E450]), antioxidant (natriumwaterstofsulfiet [E222]), aroma en zuurteregelaar (citroenzuur [E330]). Deze toegevoegde stoffen kunnen de calorie-inhoud verhogen en de algehele...
Blog over gezondheid · 11. december 2024
Er is veel onderzoek gedaan naar het belang van positieve emoties en het blijkt dat ze cruciaal zijn voor ons welzijn. Uit een langdurig onderzoek onder nonnen bleek dat degenen die meer positieve emoties beschreven, gemiddeld 10 jaar langer leefden dan de nonnen die voornamelijk negatieve emoties rapporteerden. Volgens Fredrickson ben je gelukkiger en beter in staat jezelf te ontplooien als je dagelijks drie keer zoveel (of meer) positieve emoties ervaart dan negatieve (positiviteitsratio)....
Blog over gezondheid · 04. december 2024
In de meeste supermarkten kun je kiezen tussen Skyr, Griekse yoghurt en gewone yoghurt, en de diverse varianten hiervan. Skyr is een IJslandse yoghurt met een hoog eiwitgehalte en weinig vet. Het heeft vaak een wat zuurdere smaak dan andere soorten yoghurt. Griekse yoghurt staat ook bekend om zijn hoge eiwitgehalte. Het wordt gemaakt door de wei uit de yoghurt te verwijderen, wat resulteert in een dikke en romige structuur. Gewone yoghurt is de meest traditionele vorm van yoghurt. Hoewel het...