Suiker; je krijgt er gauw teveel van binnen.

Suiker is een energiebron voor je lichaam, de glucose uit suikers wordt opgenomen in je bloed en kun je zien als brandstof voor je lichaam. Teveel suiker is niet goed voor je lichaam. Enkele belangrijke nadelen van teveel suiker tot je te nemen zijn:

  • Suiker heeft een verslavend effect. Als je veel suikers tot je neemt, dan krijg je wel een verzadigd gevoel maar je krijgt onvoldoende voedingsstoffen binnen. Dit kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn en maag en darmklachten. en uiteindelijk tot grotere gezondheidsklachten.
  • Teveel suiker leidt tot aanmaak van vetten en een toename van gewicht.
  • Suiker is slecht voor je gebit omdat de bacteriën in je mond suiker omzetten in zuren dat je tandglazuur aantast.
  • Groter risico op diabetes 2 doordat je bloedsuikerregeling verstoord kan raken.

In bijna alle voorbewerkte etenswaren en (fris)dranken zit (te) veel suiker. Geen suiker meer in je koffie of thee gebruiken is een goed begin maar je zult met alle zaken die je uit de supermarkt haalt alert dienen te zien. Lees de etiketten er maar op na want er zitten veel verborgen suikers in al die kant- en klare producten die wij in de supermarkt kopen. Dus bijvoorbeeld niet alleen in taarten, toetjes, chocolade of snoepjes maar ook in vruchtensappen, soepen en sauzen. 

 

PS

Eet bewust en controleer de etiketten van bewerkten etenswaren. Wist je bijvoorbeeld dat een portie doperwten (200 gram) 4% suikers en 13% zout bevat?

Hoe verslavend is suiker?

 

Volgens sommige wetenschappers is suiker geen verslavende drug in strikte zin omdat er geen sprake is van het opbouwen van een tolerantie en van ernstige onthoudingsverschijnselen. Maar suiker activeert, net als drugs,  het beloningscentrum in je hersenen. Uit onderzoek van het Academisch Medisch Centrum met ratten blijkt dat suikers het brein op dezelfde manier beïnvloeden als verdovende middelen. Onze hersenen veranderen, waardoor het systeem dat reguleert hoeveel eten we nodig hebben minder actief wordt.

 

Verslaafd zijn aan suiker is iets wat mensen echter niet graag toegeven. Net als andere verslavingen wordt het vergoelijkt en zeggen wij tegen onszelf dat het allemaal wel meevalt. Daarnaast schamen mensen zich voor hun eet- en snoepbuien. Wie iets zoets eet, krijgt als het ware een suikershot en voelt zich gelijk beter, door de dopamine die het lichaam aanmaakt. Tegelijkertijd maakt het lichaam een heleboel insuline aan om de suiker te verwerken. De suikerspiegel duikt weer naar beneden. Er ontstaat opnieuw trek in iets zoet. Het blijft dan ook vaak niet bij één snoepje of één stukje chocolade, want voordat je het weet heb je de zak snoep leeg of is de reep chocolade op.

 

Bijna iedereen krijgt te veel suiker binnen. Dit komt omdat meer dan 80 procent van de ingenomen suiker verstopt zit in allerlei bewerkte en voorverpakte voedingsmiddelen. Lees de etiketten op de verpakkingen maar eens zorgvuldig. Let wel op dat de aanduidingen van suiker niet eenduidig zijn. Enkele verschillende benamingen voor suiker zijn: kandij, glucosestroop, fructose-stroop, dextrose, sacharose, sucrose en melasse stroop.