· 

Is rood vlees slecht voor je?

Als er gesproken wordt over rood vlees, dan betreft dit vlees afkomstig van runderen, paarden, varkens, schapen en geiten. Soms is dit vlees overig niet eens zo rood van kleur. In rood vlees zit het stofje heemijzer, dat de darmwand kan beschadigen waardoor er een vergroot risico op darmkanker is. Daarnaast bevat rood vlees relatief veel verzadigde vetten, wat het LDL-cholesterol verhoogt en daarmee de kans op hart- en vaatziekten vergroot. Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) stelt daarom dat rood vlees waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen is. Bewerkt vlees vormt een nog groter risico en wordt door de IARC in dezelfde categorie geplaatst als tabak en alcohol (kankerverwekkend voor mensen).

 

Het Voedingscentrum stelt dat een hoge consumptie (circa 100-120 gram per dag) van rood vlees samenhangt met een 10% hoger risico op darmkanker en een 20% hoger risico op longkanker. Het verband met darmkanker is bij bewerkt vlees sterker dan bij rood vlees. Bij een consumptie van minder dan 50 gram per dag onbewerkt rood vlees is het onwaarschijnlijk dat het risico op darmkanker wordt verhoogd. De kans op een beroerte neemt bij een hoge consumptie met 10% toe. Daarnaast wordt de kans op diabetes type 2 bij een hoge consumptie met 15% verhoogd.

 

Conclusie

Rood vlees is bij een consumptie van 50 gram per dag niet slecht voor je maar vanaf circa 100 gram per dag loop je gezondheidsrisico’s. Indien rood vlees bewerkt is, zoals vleeswaren en worstjes, loop je een hoger gezondheidsrisico. Consumptie hiervan wordt door de IARC feitelijk ontraden. Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, inclusief vleeswaren.

 

Onbewerkt mager vlees zoals kipfilet, kipdrumstick, kalkoenfilet, biefstuk, magere runderlappen, sukadelap, varkenshaas, haaskarbonades, magere varkenslappen, varkensfiletlapjes, hamlap en mager lamsvlees staat in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen.