· 

Waarom is jodium belangrijk en hoe krijg je er voldoende van binnen?

Jodium is een essentieel mineraal dat een cruciale rol speelt in de werking van de schildklier. De schildklier is een orgaan dat zich aan de voorkant van de hals bevindt, onder het strottenhoofd. De schildklier produceert hormonen die een belangrijke rol spelen bij de stofwisseling, groei en ontwikkeling van het lichaam. Een tekort aan jodium kan leiden tot schildklierproblemen zoals een vergrote schildklier (struma) en traag werkende schildklier (hypothyreoïdie). Dit kan o.a. vermoeidheid, gewichtstoename en cognitieve problemen veroorzaken.

Je lichaam maakt zelf geen jodium aan dus je moet het uit je voeding halen. Uitstekende bronnen van jodium zijn:

  • Vis: kabeljauw, tonijn, zalm en andere soorten zeevis.
  • Schaaldieren: garnalen, krab en andere schaaldieren.
  • Zeewier: kelp, nori, wakame en andere soorten zeewier.
  • Melk.
  • Kaas: verschillende soorten kaas, zoals cheddar, mozzarella en cottage cheese.
  • Yoghurt.
  • Eieren.
  • Tafelzout waar jodium aan toegevoegd is.

Hoewel jodium essentieel is, kan een te hoge inname schadelijk zijn. Overmatige consumptie van zeewier of het gebruik van grote hoeveelheden jodiumsupplementen kan leiden tot schildklierproblemen. Een veganist loopt een verhoogd risico op een jodiumtekort, omdat veel natuurlijke bronnen van jodium dierlijke producten zijn.