· 

Wat moet je weten over voedselvergiftiging?

Voedselvergiftiging, of voedselinfectie, is een vervelende aandoening die maag en darmklachten veroorzaakt zoals buikkrampen, misselijkheid, overgeven en diarree. De oorzaak is meestal voedsel dat besmet is door bacteriën, maar virussen of parasieten kunnen ook een ziektebron zijn. De eerste symptomen treden gemiddeld op binnen 8 tot 24 uur. Afhankelijk van de  soort bacterie, virus of parasiet kan dit variëren tot enkel uren of dagen na het consumeren van besmet voedsel.

 

Ziekteverwekkende bacteriën komen vaak voor in rauw vlees, gevogelte, eieren en zuivelproducten. Onvoldoende verhitting of kruisbestuiving (overdracht van bacteriën van het ene naar het andere voedsel) zijn veelvoorkomende oorzaken van voedselvergiftiging. Onvoldoende hygiëne, producten die te lang in de koelkast zijn bewaard of waarvan de houdbaarheidsdatum ruimschoots is overschreden, vormen ook een groot risico.

 

Enkele tips hoe je voedselvergiftiging kunt proberen te voorkomen:

  • Was je handen voor het bereiden van het eten en voordat je gaat eten.
  • Let, vooral bij bederfelijke producten, op de houdbaarheidsdatum.
  • Gebruik niet dezelfde snijplank en mes om kruisbestuiving te voorkomen.
  • Verhit voedsel altijd goed.
  • Bewaar eten in de koelkast en restjes niet langer dan 2 dagen.
  • Was rauwe groenten en fruit grondig onder stromend water.

Wanneer je uit eten gaat, let dan op de hygiëne in het restaurant. Als het restaurant druk is, is de kans groter dat er verse producten worden gebruikt. Rauwe groenten, fruit, ijs en producten gemaakt van ei zijn risicovol als de hygiëne niet op orde is. Water en frisdrank kun je het beste bestellen in een gebottelde fles.

 

Voedselvergiftiging gaat gelukkig meestal vanzelf over. Omdat je veel vocht verliest door overgeven en/of diarree is het belangrijk om extra vocht in te nemen. Naast vocht verlies je ook belangrijke mineralen, zoals natrium, kalium en chloride.  Het drinken van bouillon is een goede manier om zowel vocht en mineralen aan te vullen. ORS (oral rehydration solution), verkrijgbaar bij de apotheek, is ook aan te raden om te herstellen van voedselvergiftiging. Zodra je je wat beter voelt, kun je beginnen met het eten van licht verteerbaar voedsel zoals bijvoorbeeld soep, rijst, gekookte aardappelen of een banaan.